Webbtillgänglighet och sökmotoroptimering (SEO)

Murbruksbutiker är juridiskt skyldiga att vara tillgängliga. Vad innebär tillgänglighet? Enligt statliga lagar om tillgänglighet ska alla personer med funktionsnedsättning garanteras olika möjligheter som de som inte har funktionsnedsättning. Americans with Disabilities Act förbjuder diskriminering på grund av funktionsnedsättningar inom offentlig anställning, boende, transport, kommersiella anläggningar, telekommunikation samt statliga och lokala myndigheter. Till exempel måste en rullstol kunna passera genom dörröppningar. Det är logiskt att affärer måste anpassa sig till alla och envar, men hur är det med Internet?

Det finns bokstavligen miljontals människor med olika former av funktionshinder i världen och över hälften av dem rapporteras använda Internet. Tillgänglighet är lika viktigt för företag som gör affärer på nätet. Tänk efter – om någon är funktionshindrad, och särskilt om han eller hon är allvarligt funktionshindrad, skulle det då inte vara mycket lättare för både dem och deras respektive vårdnadshavare att göra sina inköp, betala räkningar och andra uppgifter på nätet? Då kan de slippa ge sig ut i världen, eventuellt i dåligt väder. Därför är det av yttersta vikt att Internet är tillgängligt för absolut så många människor som möjligt, med eller utan funktionshinder, även om den här artikeln kommer att fokusera på dem med funktionshinder.

Det finns för närvarande cirka 53 miljoner vuxna amerikaner med funktionshinder. Det är en hel del potentiella online-shoppare och online-användare för din webbplats. Fysiska funktionshinder kan drabba vem som helst, när som helst. De kan härröra från många olika problem. Du måste förbereda din webbplats för alla användare, omedelbart. Att ha en tillgänglig webbplats kommer att visa världen att du är engagerad i socialt ansvar och lika möjligheter för alla, även om du bara försöker få deras pengar. Tillgängliga webbplatser är ofta bättre organiserade och ser renare ut än vanligt, så det kommer bara att hjälpa dig att vinna massornas goda åsikter, funktionshindrade eller inte. Det finns verkligen inget som är bättre än en bra och lojal kundkrets.

Förbättrad sökmotoroptimering går hand i hand med webbtillgänglighet, eftersom en förbättrad upplevelse för alla användare kommer att hjälpa din webbplats i rankingen och vad som helst. Sökmotorer kan bara göra en viss mängd. Ibland tar de hänsyn till feedback och en bättre webbplats kommer att få bättre feedback. Oavsett om du vill ha en tillgänglig webbplats för att det är det rätta att göra, eller om du inte vill gå miste om förlorade intäkter, eller både och, bör du börja tänka på tillgänglighet och webben. Läs vidare för att lära dig några av likheterna mellan tillgänglighet och SEO.

Webbtillgänglighet och SEO

Tillgänglighet och SEO

Responsiv design

Webbplatser måste vara kompatibla med skrivbords- och mobilvisning, vilket din vanliga webbdesigner kommer att berätta för dig. Även om du låter en amatördesigner skapa din webbplats har du tur eftersom majoriteten av webbplatsernas teman eller design är byggda för att vara ”responsiva”. Det innebär att de med största sannolikhet automatiskt kommer att ändra storlek för att vara tillgängliga och läsbara från en mobil enhet, surfplatta eller annan apparat. Lita inte på att det kommer att fungera korrekt. Bekräfta att allt är bra från alla enheter du kan få tag på. Om du har en vän eller kollega som har en synnedsättning, se till att det fungerar även för dem. Detta är mycket viktigt.

Använd lämpliga färger

Färgblindhet är utbrett i vissa befolkningsgrupper och de flesta av dem kan inte se rött. Undvik därför att använda röd text när det är möjligt. I allmänhet kan färger vara svåra att arbeta med på grund av de psykologiska och känslomässiga implikationerna bakom dem.

Ännu värre än att ha negativa effekter som ett resultat av att se vissa färger är nog att inte kunna se vissa färger alls. Detta är utan tvekan en katastrof för din webbplats om texten är röd och någon inte kan se rött. De kommer inte att kunna se den alls. Röd är en färg som ofta används för hyperlänkar och stoppskyltar. Detta är bekymmersamt eftersom ett stort antal människor inte kan se rött. Återigen, vissa människor kan inte ens se vissa färger. Detta är dåligt, mycket dåligt, för din färgstarka webbplats skull.

Metoder för interaktion

Föreställ dig att du inte kan använda musen, tangentbordet eller till och med fingrarna – ett problem när du försöker navigera på en webbplats, eller hur? Inte om din webbplats är utformad med hjälp av speakable.

Speakable hänvisar till enheter som har möjlighet till taligenkänning. Ett sådant exempel är om du aktiverar text till tal på en smarttelefon, så kan du prata och smarttelefonen skriver textmeddelandet åt dig. Talbara enheter blir mer och mer populära och därför blir det allt viktigare att se till att din SEO för röstsökning är så optimerad och väl utförd som möjligt. Google och schema.org har samarbetat för att ta fram specifikationer för talbara enheter som optimerar innehållet för Google Assistant. Speakable-specifikationen lyfter fram utdrag på webbsidor som kan läsas högt av vissa enheter. Detta är centralt för att ha en fullt tillgänglig webbplats.

 • Röstsökning är en teknik för taligenkänning som gör det möjligt att söka efter något genom att tala termen högt i stället för att skriva in den i en sökmotor. I takt med att tekniken utvecklas vill de flesta människor att saker och ting ska vara snabbare, enklare och omedelbara. Telegrafen var en enklare version av att skriva brev, posta dem och vänta ett antal dagar eller veckor på att mottagaren skulle få dem. Telefonsamtal var en mer lättillgänglig version av att skicka en telegraf.
 • Textmeddelanden var en enklare version av att ringa ett telefonsamtal. Röstsökning är en enklare version av att skriva in något i en sökmotor på Internet, till exempel Google, Yahoo eller Bing. Det är inte bara lathet som driver denna förändring, utan effektivitet. Tid är pengar, och vissa människor har ont om båda. Med detta sagt är lathet också en viktig faktor till varför så många människor vill ha och använder denna fascinerande teknik. Att hålla sig uppdaterad med teknikens framsteg är nyckeln till daglig framgång på nätet.
 • Världen rör sig mot ett alltmer handlöst samhälle. Allt fler saker automatiseras, går snabbare och enklare, och uppmärksamhetstiden är som lägst någonsin. Människor är ständigt i rörelse. Föreställ dig att du kör på motorvägen. Du får ett sms från din mamma som frågar när du kommer hem till middagen. Du vet hur hon oroar sig för att få en varm måltid på bordet för sin arbetande man. Det är olagligt att sms:a och köra bil, och det borde det också vara.

Nu kan du med en knapptryckning tala, ja tala med munnen, precis som om du talade med din mamma, och säga exakt vilken tid du kommer hem till köttfärslimpa och hon kommer att få det precis som ett sms du skrivit. Alla vinner på det, särskilt om du inte vill spendera dina femtiofem minuter på pendeltåget med att prata med henne i ett vanligt telefonsamtal. Kontrollera med dina lokala myndigheter om det är lagligt att trycka på knappen för att skicka ett meddelande till en text. Lagarna varierar från stat till stat och från land till land. Som vanligt är det sunda förnuftet att inte ta ögonen från vägen av någon anledning, särskilt inte för att leka med telefonen. Inget sms, telefonsamtal eller webbplats är värt att skada sig själv eller andra på grund av distraherad körning.

Tal till text är inte det enda sättet att tala om saker och ting. Du kan be vissa enheter, som Alexa, att göra saker åt dig. Du kan till exempel säga ”Alexa, tänd ljuset”. Om du har ett smart hem och saker och ting är korrekt inställda kommer enheten som kallas Alexa faktiskt att tända dina lampor. Du behöver aldrig stiga upp ur din stol. Är det här att vara lat? Kanske, men vad händer om du är immobiliserad av medicinska skäl? En paraplegiker med talbar teknik är en formidabel motståndare jämfört med tidigare paraplegiker. Du kan ha mycket ont, inte kunna resa dig upp och behöva medicinsk hjälp. Om du har en talbar enhet omkring dig kan du låta den ringa 112 åt dig.

Som du nu kan se är speakable absolut nödvändigt för att hjälpa din SEO för röstsökning. SEO för röstsökning är i sin tur avgörande för att hjälpa din webbplats att bli framgångsrik. För många är det mer än bara en webbplats. Det kan vara det sätt på vilket du tjänar ditt levebröd. Det kan vara drivkraften bakom din verksamhet. Det kan vara ditt sätt att söka jobb. Det kan vara ditt sätt att kommunicera med din läkare. Det kan vara sättet som din läkare kommunicerar med den specialiserade kirurgen många mil bort medan du är under narkos. Möjligheterna är oändliga.

Håll det rent, enkelt och strömlinjeformat

Det är aldrig en bra idé att under några omständigheter ha för mycket information eller formuleringar på din webbplats. I dessa dagar är uppmärksamhetsspannet på en alldeles för låg nivå. Inte ens en person utan funktionshinder bryr sig om att läsa en lång rad ord, än mindre sidor och sidor med information. Tänk dig en person med inlärningssvårigheter eller dålig syn. Det kommer inte att hända. Avstå från att använda teknisk jargong eller vardagsspråk när du skriver för webben också. Ju enklare språket är, desto bättre. Det hjälper alla inblandade, även författaren.

Här är ett exempel på ett scenario där ingenting är rent, enkelt eller strömlinjeformat:

”Temperaturen måste ha varit tjugo minusgrader, och de tvingade mig att vara ute och byta glödlampor på stadens julgran. Istället för att hamna i fängelse för småstöld valde jag samhällstjänst, och det var så jag blev volontär för staden. Mina fingrar var som frusna sardiner när jag försökte lista ut vilken liten lampa som var utbränd. Efter några minuters smärtsam tortyr tänkte jag för mig själv: ”Vad i helvete gör jag här? Jag är professionell.” Med det tog jag granen, ljusen och allt, lade den i baksätet på närmaste pickup och körde iväg.

När jag väl kom ut på motorvägen skapade jag en stor skylt som annonserade en färdigupplyst julgran för endast 20 dollar. Strax efter att ha fått mina pengar körde jag iväg men hamnade på något sätt i ett dike. När ägarna till det närmaste huset kom springande ut för att se vad som hade hänt låtsades jag om skadan så att de skulle släppa in mig. Ärligt talat måste jag säga att jag planerade att döda dem, ta deras identiteter och fortsätta leva sina liv, men de hann före mig.”

En mycket bättre, strömlinjeformad version av detta skulle vara: ”En förrymd brottsling får vad han förtjänar. ” Inget snack om saken, inga fyllnadsord, inget trollande för robotar, inget SEO-prydande nonsens. Rakt och tydligt på ett sätt som nästan alla kan förstå. Om det kanske är nödvändigt att ge mer information, gör det, men på ett mycket kortfattat sätt om det är möjligt. Det är inte många som kommer att lägga tid på att läsa igenom rappakalja. Det bör de heller inte göra.

Textstorlek

Vi har redan diskuterat textfärg, men storleken är ännu viktigare i vissa fall. För vissa kommer deras svikt inte att vara så allvarlig att de inte kan se din webbplats överhuvudtaget, utan det kan i stället vara så att de inte kan läsa små typsnitt. Akta dig också för att använda alltför tjusiga typsnitt som ser ut som kursiv skrift. Överdimensionerad text kan se slarvig ut i webbdesign. Ditt bästa alternativ är då att implementera ett verktyg för att ändra storlek på text så att besökarna kan välja hur stor de vill att texten ska visas på deras skärm. Många enheter gör detta automatiskt. Se dessutom till att din webbplats fungerar på olika zoomnivåer i webbläsaren.

Organisering av texten

Se till att använda stora och tydliga titlar högst upp på varje enskild sida. Det underlättar såväl navigering som läsbarhet, vilket båda är nycklar till framgång. I huvudtexten på varje sida bör du använda avsnittsbrytningar, tydliga rubrikstitlar och mycket vitt utrymme så att besökarna får ett tydligt visuellt fält att läsa från.

Om man inte använder rena rubriker högst upp på varje sida blir det mycket svårare för en funktionshindrad person att navigera på webbplatsen eller använda den på det sätt som är avsett. Detta kommer att vara ett fullständigt slöseri med tid, både för den funktionshindrade personen och för dig, eller för den som du betalat för att sätta upp din webbplats. Tänk dig att gå igenom allt besväret med att öppna och fylla på en butik. Du beställer varor. Du anställer personal. Du utbildar dem i försäljning.

Om din kund sitter i rullstol och inte kan ta sig in genom din trånga dörr har allt du har gjort för din butik varit förgäves. Även om denna funktionshindrade person har en broderad handväska full av kalla, hårda kontanter kan han eller hon bokstavligen inte komma in i din butik och kan därför bokstavligen inte köpa någonting. Exakt samma sak kan hända på en webbplats om den inte är utformad på ett helt tillgängligt sätt. Gör inte detta mot dig själv eller din webbplats.

Alternativ text är bra att använda

Vissa användare kan ha svårt att se bilderna på din webbplats. Det är där alt-text och bildtextfält kan komma in i bilden. De behöver inte se en bild för att förstå vilket visuellt sammanhang du har använt i ditt innehåll. De kommer att kunna läsa en text, eller en bildtext, i stället för att behöva se eller förstå bilden.

Här är några exempel på bilder och andra saker som inte är text som kräver alternativ text.

 1. Captchas
 2. Grafiska knappar
 3. Kartor
 4. Infografik
 5. Animationer
 6. Grafer
 7. Konst
 8. Bilder
 9. Webbkamera-bilder
 10. Bilder

För att optimera dem för bättre tillgänglighet kan du bland annat lägga in korta bildtexter eller textlänkar. På så sätt kan dina eventuellt funktionshindrade läsare bättre förstå vad bilden eller diagrammet säger även om de inte kan se eller förstå det. Detta förutsätter förstås att de inte är synskadade och inte heller kan läsa. Då är det absolut nödvändigt att kunna tala. Läs mer om det i en annan av dessa punkter.

Utskrifter

Podcasts, filmer, videor och andra medier kan vara omöjliga att förstå för vissa personer. Till exempel döva personer som inte kan läsa av läpparna eller med videor som inte visar talarnas munnar. Det är i dessa fall som textning kan vara till hjälp. Det är när orden i det som sägs visas längst ner på sidan så att någon kan läsa det som sägs om han eller hon inte kan eller vill lyssna. Detta är också praktiskt för dem som behöver vara tysta när de tittar på videor, till exempel på ett bibliotek eller på ett flygplan bredvid någon som försöker sova.

Riktningsanvisningar

För personer med kognitiva funktionsnedsättningar eller kanske de som bara inte är särskilt tekniskt kunniga måste du ha riktningsanvisningar tillgängliga för att hjälpa dem. Tooltips är ett exempel på detta. Det är som pappersklämman som ger dig användbar information på din gamla skrivbordsdator. Kanske en pil som visar vägen.

Tydlig navigering

Tydlig navigering är absolut nödvändigt för alla webbplatser oavsett funktionshinder. Ingen vill trassla runt och slösa tid på att försöka förstå en dåligt organiserad webbplats. De vill inte bara inte göra det, utan de kommer helt enkelt inte att göra det, och därmed försvinner trafiken på din webbplats. Se till att navigeringen är enkel och smidig och att varje etikett är skriven i enkla termer som alla kan förstå. En komplicerad uppläggning kommer att leda till att folk ger upp innan de kommer till det bästa.

Möjlighet att söka internt

För vissa funktionshindrade användare kommer en navigeringsmeny inte att vara till någon större hjälp alls. Det kan vara bra att tillhandahålla en intern sökbar högst upp på webbplatsen. På så sätt kan människor söka efter sådant som de inte lätt kan hitta. Försök att göra allt så lätt att hitta som möjligt och använd detta endast som en sista, men ändå mycket viktig, utväg.

Kontaktformulär

Kontaktformulär är ett måste på alla webbplatser, oavsett om du vill låta människor ställa frågor till dig, hålla kontakten eller anmäla sig till ditt nyhetsbrev. Kom ihåg de funktionshindrade här. Kanske kan de inte förstå de mest grundläggande tomma rutorna där du kanske tycker att det är sunt förnuft att fylla i din e-postadress. För vissa personer kan det vara till stor hjälp om rutan är märkt med särskilda instruktioner om vad de ska fylla i. Detta kommer att lösa eventuella problem för dem, och eventuella problem för dig senare när du får den information som de har skrivit in.

Använd naturligt språk

Många människor är felaktigt besatta av SEO eller sökmotoroptimering. Det är bara att sluta med det. Istället för att använda alla maktord du kan uppbringa, säg rent och exakt vad du behöver säga om ämnet för din webbplats. Mer än så kan vara förvirrande och irriterande för dina besökare. Faktum är att det kan vara bokstavligen förlamande för dem med psykiska störningar som inte tillåter dem att så att säga rensa bland soporna. Se också till att dina alt-attribut är beskrivande och vettiga för verkliga människor, inte bara för robotar som patrullerar internet efter nyckelord.

Ett annat sätt att beskriva denna metod att lägga in en massa kraftord som inte nödvändigtvis ger någon nytta för din webbplats kallas för keyword stuffing. Det är främst en gammal SEO-metod som bara måste försvinna. Den var mycket populär 2007. Ändå är det ett alternativ, om än ett dåligt sådant. Stoppa inte in så många nyckelord som möjligt på din webbplats för att försöka locka sökmotorerna. Skriv naturligt och missbruka inte nyckelord.

Använd alltid korrekta länkar och knappmarkeringar. Divs och spans är inte länkar och tomma ankare som inte har ett href-attribut eller med en tom hashtag-destination är alla helt enkelt värdelösa. De leder ingenstans och hjälper ingen. Om ditt huvudmål är att locka till dig botar gör du flera stora misstag. Överväg att förklara breadcrumb-länkar med någon förklarande text utanför skärmen, till exempel ”du är här”. Detta kommer att hjälpa. Breadcrumb-länkar är länkar som är rika på nyckelord.

Text som bilder

Undvik dessa till varje pris. I likhet med att använda naturligt språk i stället för enbart nyckelord för att trolla efter botar, kommer detta att förstöra det du försöker göra med din webbplats. Att använda text som bilder innebär att det kan bli ett verkligt besvär för människor som vill förstora texten så att den blir större och därmed lättare att se. Ironiskt nog är det så att ju större man gör text som är en bild, desto mer pixlig blir den och den kan bli nästintill omöjlig att läsa för vem som helst, än mindre för någon med synproblem. Gör det helt enkelt inte.

Använd aldrig text som bild för viktig information. Om du absolut måste, använd alltid ett alt-attribut för att beskriva bilden. Överväg att styla riktig text som ett alternativ. Du kan göra detta genom att använda HTML + CSS. Det kan vara komplicerat, så var mycket försiktig.

Fler tips om bildtextning

Använd aldrig alt-attribut om det redan finns en bildtext. Att beskriva en bild via alt-attribut och en bildtext är helt enkelt repetitivt. Se till att använda en <figcaption>-tagg. De kan tillämpas på bilder eller andra sidelement. Detta kommer att hjälpa både din webbplats och de botar som försöker hitta dig. Det kommer också att inte att bli rörigt, vilket gör det lättare att navigera på webbplatsen.