Hur man förklarar SEO?

I denna artikel förklarar vi SEO med hjälp av jämförelser som de flesta ungdomar kan relatera till. SEO är ett oerhört brett ämne och kan vara väldigt svårt att förstå sig på, men förhoppningsvis kan denna artikel hjälpa dig att förstå grunderna till en god SEO. När man försöker förklara SEO för någon som inte har en aning om vad det är eller hur det går till kan det lätt bli så att man tar upp alltför komplicerade saker och lyssnaren tappar snabbt intresset. Istället för att gå in på djupet på alla olika saker du måste tänka på för att skapa en bra SEO så skrapar vi i denna artikel endast på ytan för att få en idé av vad SEO egentligen är. Så om du ska tala om SEO för en yngre publik kanske du kan få några smarta tips utav denna läsning.

SEO är ungefär som Graffiti

”Det är de dåliga sakerna som alla hör talas om som ofta överskuggar de riktigt bra sakerna man kan skapa när det görs på rätt sätt.”

Vi ser ofta graffititaggar klottrade på tågfönster, spraymålade på människors staket och skrivna på dörrar av offentliga toaletter. Detta är något som vissa människor tycker är coolt och ser det som en typ av tävling. Dessa taggar ger människor en typ av belöning. Du får mer respekt ju ”högre” du kommer. Att ha många taggar utspridda lite här och var och att lämna sin tag på ett ställe som verkar omöjligt att ta sig till ger dig ett rykte. Resten av världen blir förstås mest upprörda och ser klottret som vandalism som förstör vanliga och vackra platser. Men de som sysslar med graffititaggar bryr sig inte om vad andra tycker, med taggarna uppnår de sina mål oavsett vad andra har att säga om saken.

SEO har sina egna så kallade ”tag-vandalister”. Dessa kallas ofta för ”black hat”-utövare och använder sig av olagliga och fula metoder som ofta ger snabba oärliga resultat. Låt oss föreställa oss att Google är en klottervägg och de som använder sig av ”black hat”-metoder är de så kallade tag-klottrarna som täcker hela klotterväggen med sina taggar. Som både du och jag vet så är det taggar som ger graffitin ett dåligt rykte för resten av världen. När vi tänker på ordet graffiti så föreställer vi oss direkt en bild av ett klotter på en vägg. Inom SEO fungerar det ungefär på samma sätt. På grund av en del människor som missbrukar SEO genom att fuska och lura sökmotorer så har SEO missuppfattats av många människor som inte är så insatta i ämnet.

I båda fallen har en negativ aspekt av ämnet tagit över den största delen av världsynen av något som i graffitins fall kan vara öerhört vacker konst och i sökoptimeringens fall kan vara något väldigt användbart och lönsamt. Det gäller bara att göra det på rätt sätt.

Bra Graffiti

Alla kanske inte uppskattar graffit men de flesta av oss har nog någon gång sett en vacker och välgjord graffitimålning. Mycket av den graffiti man passerar under en dag kan faktiskt vara riktigt fantastisk. En del människor har verkligen en förmåga att skapa otroliga verk med endast en sprayburk som hjälpmedel. De skapar olika karaktärer och berättar historier med ett par enkla handrörelser. Om du tänker efter så inser du säkert att graffiti faktiskt är en konstform. För att åstadkomma riktigt bra graffiti krävs det dock att du har en hel del kunskap, flera år av träning, en god förståelse av konstformen och ett stort intresse.

För att du ska bli bra på SEO krävs det ungefär samma saker av dig. Du kan inte bara köpa billiga länkar och fylla ut din websida med nyckelord och tro att du kommer att placeras på toppen av sökmotorernas resultatsidor. Precis som graffitmålning kräver bra SEO att du har god kunskap och förståelse för det du sysslar med, att du förstår hur du bäst marknadsför ditt företag, att du förstår vad dina kunder vill ha och vad din websida behöver för att sökmotorer enkelt kan samla ihop din information. Det är inte meningen att du ska ”spela ut” sökmotorn, utan du ska lära dig att arbeta sida vid sida av den.Det tar tid att lära sig hur en sökmotor fungerar samt hur användarna vill att en websida ska fungera. Förutom tid och kunskap behöver du dessutom ett stort intresse för att lära dig hur allt fungerar.

Banksy

Många ungdomar vet nog vem Banksy är. För er som inte känner till honom så är han förmodligen den mest kända graffitimålaren i världen. Han tog sin konst till en högre nivå där den inte ens kallas för graffiti längre utan anses vara värdefull konst som säljs för flera miljoner.

Alla graffitimålare vill kanske vara Banksy, men det finns säkert de som gärna skulle tjäna samma summa pengar som han gör. De flesta är dock nöjda med att endast vara kända i det område de är verksamma i och fortsätter att skapa fantastisk konst som uppskattas av en vissa. De vill helt enkelt bara göra något bra.

Även här kan vi se likheter när det kommer till SEO-industrin. Det finns människor som Banksy, som är kända för sina fantastiska kunskaper och inspirerar andra till att bli bra inom branschen. Men precis som inom graffitin så finns det de som inte bryr sig om att bli sådär superkända, utan är mer än nöjda med att få göra ett bra jobb som förhoppningsvis uppskattas av de människor som får ta del av den.

Dagens uppskattning av gatukonst

Banksy har bidragit till att gatukonsten blivit populärare och mer uppskattad. I många storstäder, som Berlin, Barcelona, Rom och Tokyo, kan du idag besöka turistattraktioner som består av gator fyllda av fantastiskt gatukonst. Efter att ha besökt en av dessa attraktioner inser många människor att graffiti faktiskt är en mycket underskattad konstform.

På ett liknande sätt är det många som missuppfattat konsten av bra SEO. När människor får se hur riktig SEO fungerar så förstår de vilket värde den har och hur mycket gott man kan åstadkomma med hjälp av att optimera sin websida för sökmotorer. De som tidigare trott att SEO är onödigt eller kanske till och med bedrägeri inser väldigt snabbt vilka fördelar det faktiskt för med sig för deras företag och dess marknadsföring.

Både graffiti och SEO blir bättre ju mer de innehåller. En graffitimålning som föreställer flera karaktärer eller föremål bildar en slags historia för åskådaren. På samma sätt blir en websida mycket mer intressant om den innehåller en beskrivande text och sådant som besökaren kan ha nytta av. Innehållet är även viktigt för sökmotorer då de analyserar din websida. Ju mer relevant information du har desto lättare blir det för sökmotorn att bedöma värdet på din websida.

Grunderna inom SEO

Nu när du förhoppningsvis har fått en bild av hur SEO fungerar ska vi ta en snabb genomgång avde absolut viktigaste delarna inom SEO. Man brukar säga att det viktigaste av allt är att ha rätt uppbyggnad och innehåll på sin websida. Du behöver alltså beskriva vad ditt företag sysslar med och utifrån det komma på ett par nyckelord och söktermer som bäst sammanfattar din versamhet och det innehåll som din websida består av. Dessa nyckelord använder du sedan i de koder som bygger upp din websidas utseende. Med hjälp av nyckelorden och innehållet kan en sökmotor analysera din websida och registrera den i sitt system. När någon sedan skriver in något av dina nyckelord på till exempel Google så hittar de förhoppningsvis just din websida bland sökresultaten.

En annan viktigt ingrediens i bra SEO är att bli länkad av andra websidor. Med hjälp av rekommendationer, i form av länkar, får du ett bättre rykte och rankas högre på sökmotorer. Hur högt du stiger i rankning beror bland annat på vilket rykte de websidor som länkar till dig har. Om de har ett högt inflytande så stiger du högre än om de har ett lägre inflytande. Men med hjälp av många länkar från mindre inflytelserika websidor kan du ändå placera dig högre upp på listan. Glöm bara inte bort att det i det långa loppet inte lönar sig att fuska till sig länkar.

Syftet med SEO är alltså att göra din websida lätt att läsas av för sökmotorer så att människor enkelt kan hitta till din websida. När du får fler besökare ökar även chansen för att få fler kunder och därmed chansen att tjäna mer pengar. Sökoptimering är med andra ord ett sätt att få ditt företag att växa på.För att hamna på en bra placering på sökmotorers resultatsidor krävs förstås mycket arbete och tid, men när du väl hamnar på toppen kommer dett att löna sig.

Sammanfattning

Vad vi vill förmedla med denna artikel är kort och gott att vare sig du är en graffitimålare eller en företagare och ägare av en websida så är det viktigt att du tänker på att inte förstöra din förmedlingsplats med en massa skräp. Det gör bara ditt jobb tusen gånger svårare och ger dig ett dåligt rykte i din omgivning. Satsa istället på att skapa något stort som får människor att tappa hakan av beundran. Var en förebild för människor istället för att smutskasta det du älskar att göra. Läs mer om Sökmotoroptimering här