Sökmotoroptimering är viktigt

Sökmotoroptimering hjälper dig att få din websida högre rankad. Med SEO kan du förhoppningsvis få upp din websida bland toppresultaten på sökmotorns första sida. Detta har stor betydelse för ditt företag eftersom så många människor använder sökmotorer idag och de söker oftast på något specifikt vilket betyder att när de hittar din websida är de redan intresserade vad du har att erbjuda.

Att ligga i toppen av sökresultaten är viktigt efterom de flesta människor endast klickar sig in på de tre första sökresultaten. Så för att lyckas få dessa idealbesökare måste man helt enkelt ha en topprankning och detta är anledningen till att SEO är så viktigt.

Söktermer och nyckelord

Låt oss nu förklara detta med ett exempel. Låt oss säga att vi driver en tandläkarklinik i Stockholm. Det första vi måste fundera ut är vilka söktermer eller nyckelord som har betydelse för vårt företag. På vilka av alla sökningar som folk gör vill vi att vår websida ska dyka upp? Med lite tid kan vi komma på ett flertal passande termer men låt oss ta ett enkelt exempel som ”Tandläkare Stockholm”.

Nu kommer vi det roliga. Google har nämligen ett gratisverktyg som låter dig skriva in specifika nyckelord för att se hur många människor som söker på just det ordet under en månads tid. Verktyget hittar vi på denna länk: https://adwords.google.com/keywordtool. Med hjälp av detta verktyg kan vi inte bara se hur många som söker på det specifika nyckelordet, utan även hur många som är lokala sökningar och det är just dem vi är ute efter.

Besökare

Vad vi måste ha i åtanke är att 70 % av alla människor som använder sig av sökmotorer klickar endast på de tre toppresultaten i en sökning. Innan vi nått en topp tre-placering kan vi alltså inte förvänta oss att fler än 30 % klickar sig in på vår websida. Med hjälp av denna vetskap samt Googles nyckelordsverktyg kan vi enkelt uppskatta hur många besökare vi får via Google per månad.

Låt oss säga att Googles verktyg visar att det görs 2400 sökningar på ”tandläkare Stockholm” varje månad och att 1900 av dessa är lokala besökare, detta ger oss en uppskattning på 444 besökare i månaden. Men den stora frågan är hur många av dessa besökare vi kan förvänta oss att bli kunder eller, i detta scenario, patienter? Svaret på den frågan beror på många faktorer, som till exempel websidans design, synlig kontaktinformation och personalens bemötande vid första kontakt.

Kunder

Låt oss säga att endast fyra av de 444 besökarna faktiskt blir patienter. Det är mindre än 1 % av det totala men om vi säger att en patient spenderar i genomsnitt 1500 kr på en månad så kommer vi upp i 6000 kr på en månad och 72 000 kr på ett år. Det är först när vi börjar kalkylera dessa siffror som vi inser vilken stor betydelse SEO faktiskt har för vårt företag. Kom ihåg att detta var bara ett exempel av flera möjliga söktermer.

Många föredrar SEO

Många företag föredrar SEO framför traditionell marknadsföring som tidningsannonser och radio- och tv-reklam. Detta eftersom SEO både är billigare och fokuserar på de människor som redan har ett intresse av det vi som företagare har att erbjuda. Med SEO riktar man helt enkelt marknadsföringen enkelt till de människor som man vill ha som besökare på sin hemsida.

Det är inte det lättaste att hamna på toppen av Googles sökresultat men genom att läsa på om SEO och bilda en förståelse över hur det fungerar kan man med några enkla steg placera sig högre och högre upp på listan.Förhoppningsvis har denna artikel hjälpt dig att förstå vilken stor betydelse SEO har när man bygger upp ett företag eller en varför inte en websida som har nytta av ett högt besökarantal.