Hur sökmotoroptimering går till

I den här artikeln kommer vi att gå igenom vad sökmotoroptimering egentligen är och hur det går till. Varför är det viktigt för ditt företag att ligga på en topplacering på sökmotorers resultatsidor? Hur gör du för att få en topplacering? Läs vidare så kommer du att förstå varför.

Varför är SEO viktigt?

Låt oss börja med ett enkelt exempel som många säkert känner igen sig i för att förstå innebörden av sökmotoroptimering. Du har säkert någon gång varit ute efter något speciellt men inte varit säker på vart du kan hitta produkten eller tjänsten. Du har då letat upp en websida genom en sökmotor, som Google, Bing eller Yahoo, hittat det du är ute efter och gjort ett köpt. Låt oss föreställa oss att en sökmotoranvändare skriver in ett sökord på Googles söksida, resultaten dyker upp på resultatssidan men din websida finns inte med. Vad är sökmotoranvändarens nästa steg?

Jo,han klickar sig in på en av dina konkurrenters websidor som dykt upp bland sökresultaten. Du har alltså precis förlorat en person som kunde ha blivit en av dina livslånga kunder. Så för att förklara detta enkelt så förlorar du både kunder och pengar om du inte ligger i toppen av sökmotorernas sökresultat.

Topplacering viktigt

Det har visat sig att de flesta sökmotoranvändarna endast klickar in sig på de tre första sökresultaten. De tre första resultaten som dyker upp får hela 90 % av alla klick som görs på sökmotorer. 53 % av dessa 90 % klick går direkt till det första resultatet.

Så om din websida inte har en topp tre-placeringen kommer 99 % av sökmotoranvändarna enligt studien aldrig att hitta din websida.Hur tar man sig då till toppen av dessa resultatslistor på de olika sökmotorerna? Jo, man använder sig av SEO, sökmotoroptimering. SEO är en metod som går ut på att placera din websida på toppen av sökmotorernas sökresultat. Detta är idag ett mycket viktigt verktyg eftersom marknaden är full av konkurrenter. De viktigaste sakerna att tänka på när det kommer till bra SEO är websidans tillgänglighet och innehåll, websidans uppbyggnad, koder och nyckelord samt länkbildning.

Hur får jag en topplacering?

Tillgänglighet av din websida är viktig när människor klickar sig in till din websida från sökmotorn. Att snabbt och smidigt komma åt ditt innehåll ger ett bra första intryck. Att innehållet håller god kvalitet får besökaren att återkomma. Kontinuerlig uppdatering och koll på vad som händer inom branschen är viktigt. Med en blandning av texter, bilder och videos skapar du enkelt ett intressant och vaierande innehållsflöde.

När det kommer till websidans uppbyggnad är det viktigt den är lätt att analysera för sökmotorer. Bädda in dina utvalda nyckelord på flera ställen, till exempel i sidtitlar men även i innehållet. För att höja din websidas rykte och få en högre placering på sökmototers sökresultat kan länkbildning vara till stor hjälp. Genom att bli länkad, eller så att säga rekommenderad, från andra websidor ökar värdet på din websida. Om länkarna kommer från websidor med högt inflytande, till exempel en tidnings websida eller en stor världsnyhetsportal, ger det dig en större skjuts uppåt på listan än om de kommer från en mindre websida som exempelvis en blogg eller ett mindre företags websida.

Fördelar med SEO

Förutom att hamna på toppen och få fler besökare hjälper sökmotoroptimering dig att få just de besökarna du önskar. Eftersom människor hittar din websida med hjälp av specifika sökord är de redan intresserade av det du har att erbjuda och är därmed mer troliga att förvandlas till riktiga kunder.SEO minskar dessutom dina marknadsföringskostnader eftersom det är billigare än traditionell marknadsföring. Samtidigt ökar SEO både kännedomen om ditt varumärke eftersom fler människor hittar till din websida och din försäljning. Fördelarna med sökmotoroptimering är många men dessa är troligtvis de främsta och mest uppskattade av företagare.